Samarluk
Samarluk je staro srpsko jelo od kiselog kupusa i pirinca. U mrsnoj verziji u samarluk se dodaju cvarci.
Sastojci: glavica kiselog kupusa,100 gr pirinča, glavica crnog luka, nekoliko čenova belog luka, 2 dl ulja, kašika ljute aleve paprike, so i bosiljak.
Carlama ili “Milijanova carlama”
Milijanova carlama je sjajan recept za sve ljubitelje junetine. Nije komplikovano jelo za pripremu, probajte, sigurna sam da ce vam se dopasti.
Sastojci: Kilogram junetine od buta, dve sveže paprike, 2 glavice crnog luka, 200 grama tikvica, aleva paprika, so, biber, ruzmarin, mast i ljuta paprika.
Belmuz
Najautentičniju ishranu ima juzna, kao i istocna Srbija, gde su se pojedini oblici jelovnika sačuvali od starih dana. Jelo koje izdvja kao najzanimljivije je belmuz (belmoz) – staro pastirsko jelo, koje je u tom obliku jos iz srednjeg veka ostalo takvo do danas. Ovo jelo se i danas sprema na starinski nacin.
Sastojci: 1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji), 150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim), kašičica soli.
Gologlavka
Sastojci:
- Varijanta – Miris i ukus juga Srbije – pita “Gologlavka”, recept iz Vranja
- Varijanta – sastojci: 55 gr. kukuruznog belog brašna, 250 grama sira, 250 grama kajmaka, 3 jajeta, 20 grama kvasca, so i ulje.
Leave a comment