Najstarija srpska tradicionalna jela

Samarluk

Samarluk je staro srpsko jelo od kiselog kupusa i pirinca. U mrsnoj verziji u samarluk se dodaju cvarci.

Sastojci: glavica kiselog kupusa,100 gr pirinča, glavica crnog luka, nekoliko čenova belog luka, 2 dl ulja, kašika ljute aleve paprike, so i bosiljak.

Carlama ili “Milijanova carlama”

Milijanova carlama je sjajan recept za sve ljubitelje junetine. Nije komplikovano jelo za pripremu, probajte, sigurna sam da ce vam se dopasti.

Sastojci: Kilogram junetine od buta, dve sveže paprike, 2 glavice crnog luka, 200 grama tikvica, aleva paprika, so, biber, ruzmarin, mast i ljuta paprika.

Belmuz

Najautentičniju ishranu ima juzna, kao i istocna Srbija, gde su se pojedini oblici jelovnika sačuvali od starih dana. Jelo koje izdvja kao najzanimljivije je belmuz (belmoz) – staro pastirsko jelo, koje je u tom obliku jos iz srednjeg veka ostalo takvo do danas. Ovo jelo se i danas sprema na starinski nacin.

Sastojci: 1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji), 150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim), kašičica soli.

Gologlavka

Sastojci:

  1. Varijanta – Miris i ukus juga Srbije – pita “Gologlavka”, recept iz Vranja
  2. Varijanta – sastojci: 55 gr. kukuruznog belog brašna, 250 grama sira, 250 grama kajmaka, 3 jajeta, 20 grama kvasca, so i ulje.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started